Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΑ ΑΤΟΜΟΥ




Από τις αρχές  του 20 αιώνα με  διάφορα πειράματα οι επιστήμονες( Ράδερφορντ,Μπορ, Τόμσον) κατέληξαν στο ότι το άτομο έχει ένα συμπαγή πυρήνα θετικά φορτισμένο και γύρω του κινούνται τα ηλεκτρόνια , τα οποία έχουν αρνητικό φορτίο .

Λίγο αργότερα νέα πειράματα έδειξαν ότι ο πυρήνας αποτελείται από δύο σωματίδια , τα νετρόνια και τα πρωτόνια , τα οποία έχουν ίδια μάζα .Το φορτίο του πυρήνα είναι θετικό και ίσο με αυτό του πρωτονίου καθώς τα νετρόνια είναι ουδέτερα .Τα πρωτόνια έχουν ίδιο φορτίο με αυτό του ηλεκτρονίου αλλα με αντίθετο πρόσημο .
Η επιστήμη δεν έμεινε εδώ , αλλά εισχώρησε βαθύτερα στον πυρήνα και επιβεβαίωσε ότι τα πρωτόνια και τα νετρόνια έχουν εσωτερική δομή .Τα πρωτόνια αποτελούνται από δύο άνω κουάρκ και ένα κάτω κουάρκ . Τα νετρόνια από ένα πάνω κουάρκ και δύο κάτω .Το φορτίο των άνω κουάρκ είναι +2/3 ( σε μονάδες φορτίου ηλεκρτονίου ) και των κάτω - 1/3.

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε όλη η ύλη του σύμπαντος αποτελείται από άνω κουάρκ , κάτω κουάρκ και ηλεκτρόνια ( όπως και από ένα ακόμα σωματίδιο το νετρίνο ).

1 σχόλιο:

ο βασιλιάς του δάσους. είπε...

ise iperoxos.
makari i noisis afti na einai i paidia .
sinexise adelfe.